Tidigare projekt: Morgondoppet Borstahusen

Från Indonesien till skånska gathus

En bild från Indonesien med växtlighet som vällde över räckena från en takterrass blev inspirationen som la grunden för dessa hus.

Borstahusen är ett gammalt fiskeläge med många charmiga hus, och framförallt många fina gamla gathus. Vi ville ta inspiration från dessa och göra något som smälte in i området men som fortfarande var modernt och unikt.

Många av de gamla gathusen i Borstahusen har en hög sockel i olika material, men främst tegel, som vi överdrivit och dragit upp, och sedan låtit övre plan vara utskjutande och markerat de olika planen i olika material. På den undre delen har vi handslaget tegel och vi har inspirerats av gesimsens estetiska struktur och låtit teglet vara varierande. Den övre delen är klädd i ett vackert skiffer i olika färger inspirerat av fiskfjäll. Runt ”midjan” mellan de två planen löper mässingsplåt.

På baksidan har vi ett trädgårdsrum som är förberett för utekök. Här finns smart förvaring som är ganska långsmal och med skjutdörrar. Detta för att få maximalt ut av ytan. I ett mer traditionellt kvadratiskt förråd är det ofta svårt att få ut saker som står längst in, här står allt på rad och blir lätt att komma åt.

När vi kommer in i huset har vi en öppen planlösning med ett stort glasparti mot trädgårdsrummet vilket ger en känsla av ute även inne i huset, och det ger dessutom ett fint ljusinsläpp. I köket möts industristil med eleganta detaljer som mjukar upp. Köket är från HTH med gråa, stilrena luckor och beslag från Buster + Punsch. Bänkskivan är av stenkomposit och spisen från Bertazzoni. Kyl, frys och fläkt är integrerat.

”Vi ville skapa ett kravlöst livsstilsboende där den där lyxiga hotellkänslan möter hemtrevligt, där man får mer tid över till att leva ett aktivt liv, i ett område som kan erbjuda det rakt utanför dörren.”

– Robin Berkhuizen, kreativt ansvarig

Det diamantslipade betonggolvet och taket i trä med synliga bjälkar finns på hela nedre plan. Ett möjligt tillval för att skilja av kök från vardagsrum är en rumsavdelare som finns i tre varianter. Det går även att välja till en mysig kamin.

Badrummet har inredning från samma serie som köket och takbjälkarna syns även här inne, vilket ger ett väldigt sammanhängande intryck för hela nedre plan. Här inne är det skiffer på golvet och tre av väggarna för att ge den där lyxiga hotellkänslan med fina naturmaterial.

En trappa klädd i samma material som trägolvet på ovanvåningen leder upp till övre plan, men för den som vill och har behov av det finns det även möjlighet att välja till en hiss. På övre plan är det ett ljust ekparkettgolv och fransk balkong i alla rum.

Går vi upp ännu en våning kommer vi till vår favoritdel i huset; takträdgården. Här uppe är det ett trädäck och har man valt hiss går den såklart ända upp hit. Om inte så får man plats för ett lite större förråd för sina filtar eller planteringsattiraljer. Oavsett så har man vattenutkastare för att det ska vara så lätt som möjligt att ta hand som sina växter.

Genom hela huset, med de stora glaspartierna mot trädgårdsrummet och de franska balkongerna, har vi försökt få in utomhuskänsla och växtlighet in i huset. Tomternas storlek gjorde att det fanns begränsningar, men vi valde att se på det som en möjlighet att göra något nytt och tänka utanför boxen.