Aktiviteter i Funäsfjällen – sommar & höst

Funäsfjällen må vara en av Skandinaviens största skidområden, men det är inte enbart en vinterdestination. Det finns mängder av saker att göra här under sommaren och hösten. På sommaren är fjällen spirande gröna och vädret milt och inbjudande, och på hösten är Funäsfjällen som vackrast, med sprakande färger vart du än tittar. Låt oss guida dig igenom alla aktiviteter som området har att erbjuda innan snön anländer.

Aktiviteter i Funäsfjällen för den äventyrslystne

Funäsfjällen är över allt annat än friluftsdestination. På sommaren och hösten finns det mängder av saker att göra för den som vill röra på sig ute i det fria. Till exempel bjuder fjällen på stigcykling i storslagen, varierad natur – en alldeles speciell upplevelse för dig som älskar mountainbike eller helt enkelt vill uppleva fjällen på ett unikt sätt.

Tre män med cyklar pratar med varandra på en höjd i Funäsfjällen.

Paddling är en annan populär aktivitet i Funäsfjällen under de varmare månaderna. Ljusnan ger en stillsam paddeltur som passar hela familjen, med flertalet möjligheter att stanna till och njuta av omgivningen. Uppe på högfjället ligger den vackert belägna och väldigt stillsamma Svansjön. Och Rogenområdet erbjuder en fantastisk labyrint av sjöar och vattendrag i orörd vildmark, utmärkt för den mer äventyrliga paddlaren.

Detaljbild på en man som paddlar i Funäsfjällen.

Om du inte är höjdrädd kan även du passa på att klättra lite. I Funäsdalen hittar du en via ferrata (en slags kombinerad klättrings- och vandringsled) som erbjuder hisnande vyer med lagom fysisk utmaning. Men om du hellre håller dig närmre marken så kan du också ge dig ut och rida i fjällen, en upplevelse som tar dig riktigt nära naturen.

 

Jakt och fiske i Funäsfjällen

Under hösten är det jaktsäsong i Funäsfjällen. Här kan du jaga både älg och björn, men även småvilt. Den årliga ripjakten är en speciell och trevlig upplevelse med mycket gemenskap. Du behöver inte heller oroa dig nämnvärt för att störa eller bli störd under jaktsäsongen: Funäsfjällen är stort. Riktigt stort.

Om jakt inte riktigt faller dig i smaken så kan du också ge dig ut med fiskespöet. Att komma ut till ett vattendrag i det vilda och fiska måste vara en av de finaste naturupplevelserna som man kan ha i Sverige. Och Funäsfjällen har mycket att erbjuda dig som gillar fiske. Det är ett av Sveriges största kortfiskeområden med över 200 fjällsjöar och mer än 300 kilometer strömmande vatten. Här hittar du rikligt med harr, röding och öring.

 

Aktiviteter för hela familjen

Det finns många aktiviteter i Funäsfjällen även för de små. De lite äldre barnen kan naturligtvis hänga med ut på paddling, vandring, cykling och fiske. Och du, det finns mängder av våffelstugor i trakterna – perfekt när små ben behöver pausa och fylla på med energi.

Myskoxcentrum i Härjedalen är en väldigt rolig aktivitet för barn (och vuxna) med ett intresse för djur. Med en guidad visning kommer du ut i skogen och får se dessa urtidsdjur på nära håll. Kittlande häftigt och garanterat ett kärt minne för hela familjen!

Så, vad väntar du på? I Funäsfjällen finns en massa spännande saker att göra, året om! Och med ett hem i Funäsdalen har du ett perfekt base camp för alla möjliga äventyr. Om du vill börja ett nytt kapitel i Funäsfjällen så kan du skriva på vår intresseanmälan idag.

Besök Destination Funäsfjällens webbplats för mer tips och inspiration