Frågor & svar

Hur lång tid tar

det att runda



Funäsdalssjön

på skridskor?

Här har vi samlat några av de vanligaste frågorna kring Funäsdalen i allmänhet och Morgondoppet i synnerhet. Hittar du inte svaren du söker, så är du mer än välkommen att kontakta oss. Nu kör vi!


Hur ser tidsplanen ut?

Preliminär tidsplan ser ut som följer:

Hösten – ’22

Bygglov lämnas in.

Sensommaren -23

Säljstart med mäklare

Hösten – ’23

Byggstart.

Vintern – ’24/’25

Hus 1 är färdigt! Packa flyttlasset och styr mot ert nya äventyr, ert nya hem.


Hur fungerar säljprocessen?

Säljstart är i februari 2023 och köparna tecknar totalt två avtal. Ett köpeavtal för tomten och ett entreprenadkontrakt med byggaren med en lyftplan som följer färdigställandet.


Kan jag få hjälp att söka byggnadskreditiv?

Finansieringen kan vara den svåraste biten i ett husbygge, och vi vill gärna hjälpa dig så mycket vi kan. Vi har ett samarbete med Sparbanken Syd, som varit involverade i våra tidigare projekt, som innebär att du får tillgång till en privatrådgivare som hjälper dig hela vägen i mål.


Hur många hus blir det?

Det blir 11 st. radhus.


Jag bor redan eller vill flytta till Funäsdalen, visst är det bra?

Ja, det är så bra att du får förtur till det huset du vill ha.


Blir det bostadsrätter eller kommer jag/vi äga mitt hus på riktigt?

Det blir äganderätter så du/ni kommer att äga ditt/ert hus helt och hållet.


Vad blir det för grannar?

Vi har inte träffat alla i de husen som redan finns på plats men de vi träffat bor där permanent och verkar trivas som fisken i vattnet.


Vad kommer husen att kosta?

Husen säljs för 5 695 000 – 6 495 000 kr. Eftersom det är äganderätter kommer du inte behöva betala någon avgift, däremot kommer en samfällighet behövas för att sköta vägen fram till husen, sophämtning och dylikt.


Vilka är entreprenörerna som bygger?

Det är Miri Bygg som kommer ha hand om entreprenaden.


Vad har jag för säkerhet som köpare?

Våra entreprenörer tecknar alltid ett färdigställandeskydd, det är obligatoriskt vid uppförande av småhus. Färdigställandeskyddet täcker kostnaderna för att slutföra arbetet om entreprenören exempelvis går i konkurs. De kommer även teckna en byggfelsförsäkring som ger ett försäkringsskydd för fel i entreprenaden i 10 år. Som vanligt vid nybyggnation ingår en garanti på två år och en tvåårsbesiktning.


Kan jag påverka interiören/layouten?

Vissa mindre önskemål kan vi oftast tillgodose men både designen och planlösning i det stora kommer tyvärr inte kunna ändras.


Hur långt från vattnet ligger tomterna?

Vi har ännu inte de exakta måtten, men räkna mellan 150 och 200 meter. Husen byggs på en höjd så alla får utsikt över sjön.


Har alla tomter/hus fri utsikt?

Alla kommer ha någon siktlinje över sjön och några mer än andra.


Kommer det vara några avgifter kopplade till husen?

Det kommer bildas en gemensamhetsanläggning för att sköta underhåll av vägen, sophämtning och snöröjning. Du som bor i Morgondoppet Funäsdalen kommer behöva betala en avgift till gemensamhetsanläggningen, exakt belopp för denna är inte satt ännu.


Hur stora blir husen?

Åtta av husen har en boyta på 142 kvadratmeter, tre har en boyta på 145 kvadratmeter. Samtliga har en biyta på 25 kvadratmeter.


Vilken är skillnaden mellan ägande- och bostadsrätt?

Med äganderätt så äger man sitt hus/sin fastighet och betalar ingen avgift. Och som medlem i en bostadsförening har man nyttjanderätt av en specifik lägenhet och betalar avgift för det samt sin insats. Vi har valt att upplåta husen i Funäsdalen som äganderätter.


Vilken uppvärmning kommer husen ha?

Frånluftsvärmepump.


Parkering?

Varje hus kommer ha ett garage och en egen parkeringsplats.


Laddstolpar och solceller?

Vi är klimatnördar så vi kommer erbjuda både laddstolpar och solceller för dom som vill.


Kan jag få braskamin?

Du måste ha en kamin! En bostad i fjällen utan kamin är ingen bostad – så det ingår såklart.


Kan jag få bastu?

Du måste ha en bastu! En bostad i fjällen utan bastu är ingen bostad – så det ingår såklart.


Skola?

Funäsdalens skola ligger centralt i Funäsdalen och erbjuder årskurserna F-9. Här får barnen njuta av en aktiv skolgång med femtio meter till gondolen. På vintern är det vanligt att se mängder av skidor och snowboards uppradade utanför skolan, precis som vid en klassisk skidrestaurang.


Var handlar jag?

Det finns ett ICA Supermarket och en Coop-butik i Funäsdalen. På Jillie Deli kan du köpa alla möjliga godsaker gjorde med lokala råvaror – för de där lite extra speciella middagarna.


Var kan jag gå ut och äta?

Funäsdalen är en riktig matdestination. Förutom ovannämnda Jillie Deli finns det en mängd riktigt trevliga restauranger i närområdet. Här kan du hitta allt från en smarrig hantverkspizza med renkött till våfflor serverade 1050 meter över havsnivån.

Här kan du läsa mer om restaurangerna i Funäsfjällen.


Händer det saker året om?

Ja! Funäsdalen är en aktiv destination under hela året. På vintern är det en skidort utan dess like. På sommaren och hösten finns det massor av natur- och friluftsaktiviteter att ägna sig åt: du kan paddla, klättra, vandra, kallbada och cykla dig igenom de månader som snön inte ligger på backen. Som sagt är Funäsdalen också en riktig matdestination och det gäller under hela året.


Kommer husen ha scenfönster?

Du måste ha ett scenfönster! Alla husen kommer ha ett. Det är alltså ett rejält, utstickande fönster i ståhöjd, tillräckligt bred att lägga sig ner i. Här kan barnen showa på släktkalaset, och på krispiga höstdagar kan du lägga dig tillrätta och blicka ut över de färgsprakande fjällen med en varm kopp kaffe i handen.


Vilka är människorna bakom Morgondoppet?

Robin Berkhuizen är personen bakom Morgondoppet, en passionerad arkitektur- miljö- och designnörd som älskar att skapa. Robin är även grundaren till Emrahus som konceptutvecklar, bygger, äger och förvaltar LSS bostäder runt om i landet åt kommuner, vårdbolag och stiftelser.


Vilka/et är bolagen som driver Morgondoppet?

Bolaget heter Kvarteret Morgondoppet AB som ägs av RB Gruppen AB. I koncernen ingår även Emrahus med koncernbolag.