Fem saker att göra under ditt nästa besök i Funäsdalen

Det finns mängder av saker att göra i Funäsdalen, även när skidsäsongen inte är i gång. Här möts du av trevliga människor, milsvid vacker natur och god mat lagad med lokala råvaror. Vi har samlat ihop fem saker du bör uppleva under ditt nästa besök i Funäsdalen – men listan är långt ifrån uttömmande!

1. Lunch på Café Loftet

Kanske har du tagit förmiddagsflyget från Arlanda till Sveg och sen kört den sista biten till den vackra byn i Härjedalen. Då lär du komma fram vid lunchtid, och det är dags att fylla på med energi. Mitt inne i Funäsdalen hittar du Café Loftet, ett litet fik med en helt magisk utsikt över Funäsdalssjön (det där med utsikten kommer gå igen i den här listan – man stöter på den överallt i Funäsdalen, och den är lika häpnadsväckande varje gång).

På Café Loftet kan du äta en dundergod renpasta, eller varför inte en läcker västerbottensostpaj med hemmagjord skagenröra? Om du inte känner dig så hungrig så kan du välja någon av de goda kakorna och en rykande kopp kaffe.

2. Njut av spaet på Eriksgårdens Fjällhotell

Vem har sagt att man inte kan ha det lyxigt i fjällen? På Eriksgårdens Fjällhotell finns en härlig spaavdelning med bubbelpool, inne- och utepool, kallbad, traditionell bastu, ångbastu och IR-bastu. Här kan du även få massage och annan behandling.

Vid det här laget kanske du känner dig lite för avslappnad för att gå och leta upp någonstans att äta middag. Då är det bara att kila vidare in till hotellets restaurang med… du gissade det! En makalös utsikt över Funäsdalssjön.

3. Middag på Skoogs Bistro & Deli

Om du ändå vill utforska lite mer av Funäsdalen och ha en annan middagsupplevelse så är det aldrig fel med ett besök på Skoogs Bistro & Deli. Skoogs är kända för sin stora respekt för de lokala råvarorna som Härjedalen har att erbjuda. Här kan du njuta av godsaker som en vedugnsbakad surdegspizza med souvas och kantareller, eller rödspätta med bönor och potatis. Du hittar också en stor mängd fina viner och flera lokala hantverksöl.

…behöver vi ens nämna utsikten?

4. Besök toppen på Funäsdalsberget

Om du inte tar dig upp till toppen av Funäsdalsberget går du miste om en hisnande upplevelse. Det finns flera sätt att göra det på, som var och en är mer eller mindre äventyrliga.

Under sommaren och vintern kan du enkelt hoppa på Funäsgondolen och åka upp. Bekvämt och smidigt. Under vissa perioder under hösten och våren har dock gondolen stängt, då krävs det lite mer fysisk ansträngning för att ta sig upp. För den som känner sig riktigt äventyrlig går det att klättra via ferrata hela vägen från byn till Toppstugan. Det är en slags brant klättringsled, någonstans mellan fjällvandring och bergsklättring, där du när som helst under turen kan stanna till och blicka ut över vyerna som breder ut sig inåt dalen.

Du kan också vandra upp för berget. Det är bitvis ganska brant, men lättillgängligt och enkelt. Hur du än kommer upp kan du under sommaren och vintern fylla på med energi på Toppstugan. Att dricka varm choklad och blicka ut över Funäsdalen från deras veranda är en alldeles speciell upplevelse.

5. Ta en tur upp till Flatruet

20 minuters bilfärd utanför Funäsdalen hittar du fjället Flatruet. Du kör igenom vackra skogsområden, med god chans att få syn på ren och annat vilt längs vägen, för att plötsligt stiga upp över trädgränsen och blicka ut över ett kargt, vackert, lätt böljande landskap som känns som tagen från en annan planet. Grattis – du kör just nu på Sveriges högst belägna landsväg, 975 meter över havet!

Kliv ur bilen och se dig omkring. Kanske får du syn på en flock renar som sakta plockar sig fram över det platta landskapet. Långt bort i fjärran ser du höga fjäll torna upp sig. Ta ett djupt andetag, och njut. Har du stormköket med dig så är det en mäktig upplevelse att laga mat här uppe, men se till att du är ordentligt påbyltad; det kala landskapet erbjuder ytterst lite skydd från blåsten.

Skaffa dig ett högkvarter för årets alla äventyr

Man ångrar aldrig ett besök till Funäsdalen, däremot känner man alltid ånger inför att behöva åka därifrån. Med ett av Morgondoppets äventyrshus kan du välja att bo här året om och njuta av allt som Härjedalen har att erbjuda.

Gå till Hemnet-annonsen