Arkitektens vision för Morgondoppet Funäsdalen
Mathias Persson på skånska Mooi är arkitekten bakom äventyrshusen i Funäsdalen. Med fokus på områdets karaktär och historia har han ritat moderna hus till den passionerade friluftsentusiasten. Läs vidare för att lära dig mer om tankarna och visionen bakom Morgondoppet Funäsdalen.
Möjligheten att bygga på en tomt vid Funäsdalsbergets rötter blev startskottet för Morgondoppets senaste projekt. När Mathias började rita radhusen i Funäsdalen fick platsen forma de arkitektoniska ambitionerna.
– Det är ju en helt fantastisk tomt, med berget precis bakom och utsikt i västerläge över sjön och Skarvarna i horisonten. Och så är Funäsdalen en levande by med en egen historia och byggnadstradition. Den traditionen ville vi bygga vidare på men ändå stöpa på ett modernt sätt – det fick inte bli en pastisch. Interiört blev det en flört med 70-talets estetik, det passar bra med husens utseende och materialen vi har valt att jobba med.
Hus ritade med respekt och kärlek
Det blir snabbt tydligt att Mathias har en egen relation till Funäsdalen. En kärlek till platsen som fått bidra till hur husens design växt fram.
– Funäsdalen är ett ställe som lever hela året om, inte bara på vintern som så många andra fjälldestinationer. Det ville vi värna om och ha respekt för, speciellt när vi fick rita hus på ett så fint läge mitt i byn.
Trots att han lovordar tomten medger Mathias att den förde med sig vissa utmaningar. Den sluttar nämligen ganska rejält ner mot vattnet.
– Innan vi fick rätt på suterrängvåningen och entrévåningen så var det en hel del skissande och mycket jobb med flödesscheman för att få allt att hänga ihop. Men det som är svårast att knäcka brukar till slut blir en tillgång; så var det också här. Sluttningen innebär ju att vi kan klättra upp med husen i backen och ge alla utsikt.
Med utsikten i fokus
Just utsikten återkommer Mathias till flera gånger. Den går som en refräng genom projektet, och det är inte svårt att förstå varför. Naturen i Funäsfjällen är känd för att vara spektakulärt vacker och Morgondoppets placering med vy ut över Funäsdalssjön kan ta andan ur en nästan oavsett väder och årstid.
– Självklart är det något vi velat ta vara på. Nu ligger Funäsdalen ganska långt norrut och då funkar det inte med en hel glasad yttervägg, i stället iscensätter vi omgivningen genom att rama in den. Det gör vi på varje våningsplan, så radhusen får flera utsiktsplatser med noga utvalda siktlinjer, men vi valde att satsa lite extra på entréplan där vi satte in scenfönstret.
I arbetet med utsikten har Mathias lagt stort fokus på att hitta en balans mellan att släppa in omgivningen och skapa en mysig känsla i husen.
– Vi ville få fram en känsla av att vara omfamnad av byggnaden, framför allt vintertid. Och vi ville komma ifrån det ”vita och fräscha” som dominerat svenska husbyggen de senaste åren. Det bidrar till mysigheten men också till utsikten – genom att använda mörkare färger blir kontrasten mot ljuset utanför mer intensiv.
Visionen bevaras, priset sänks
En kundundersökning visade att priset på husen i Funäsdalen låg lite högre än vad de flesta hade väntat sig. Det gjorde det svårt för de som planerar att flytta permanent till Funäsdalen.
– Vi bestämde oss för att anta utmaningen att rita om husen för att göra de mer tillgängliga prismässigt, utan att gå emot vår ursprungliga vision. Det fick inte bli sämre hus. I stället fick vi hitta ändringar som egentligen inte påverkar husen så mycket, men där vi ändå kunde få ner priserna. Vi fick titta igenom allting och vara självkritiska – var vi verkligen tvungna att göra så här, eller så här?
De färdiga förändringarna är sparsamt utvalda. Bland annat blir suterrängvåningen murad och putsad i stället för betonggjuten. Invändigt får garaget en putsad yta och suterrängvåningen kläs i KL-trä. Träbjälklag kommer sättas in i stället för betong mellan suterrängvåningen och plan ett, och golvet får en 1-stavs ekparkett i vackra mörkbruna toner. I stället för masonitreglar i ytterväggarna kommer träreglar sättas in, och isvaken i spaet blir ett tillval.
– Det här är ändringar som gör det möjligt att sänka priset, men vi bevarar husens själ. Det kommer fortfarande bli vackra, genomtänkta och hantverksmässiga äventyrshus. De kommer bara vara lite snällare mot plånboken.