Så har vi sänkt våra priser

Vi tror på vikten av att lyssna. Och man är inte färdig med att lyssna tills man visat att man hört. Så när våra kära morgondoppare förklarade att priset på våra äventyrshus i Funäsdalen låg för högt, särskilt för de som vill bo här året om, tog vi tag i saken. I den här artikeln kan du läsa om vilka ändringar vi har gjort i husen för att kunna sänka priserna.

Den genomsnittliga prissänkningen på varje äventyrshus är 1,2 miljoner kronor. Det är en rejäl prissänkning som vi hoppas kommer göra det möjligt för fler att köpa ett av de här fantastiska husen. Men hur har vi lyckats med detta?

Mindre betong ger minskade kostnader

Planen från början var att suterrängvåningen skulle bli betonggjuten, med en gjuten betongtrappa mellan suterrängvåningen och entréplan. Vi hade också planerat att gjuta betongen på ett väldigt speciellt sätt, för att skapa ett brädliknande utseende. Det hade krävt att vi gjorde en platsgjutning, sen la in all isolering, sen gjorde en ytterligare platsgjutning. En väldigt dyr process, med andra ord. I stället kommer vi nu mura suterrängvåningen och bygga en vanlig trappa i trä. Detta innebär att garaget får en putsad yta och suterrängvåningen kläs in i KL-trä. 

Vi kommer också sätta in träbjälklag i stället för betong mellan suterrängvåningen och plan ett. Golvet i vardagsrum och kök, som ursprungligen var tänkt att bli slipad betong, kommer bli en 1-stavsparket i ek som går i vackra mörkbruna toner. Allt som allt blir det alltså mycket mindre betong i husen, vilket är ett dyrt material.

Möbelsnickaren får lite mindre att göra

Vi är designnördar, det går helt enkelt inte att komma ifrån. Och vi älskar gedigna, unika hantverksprodukter. Därför hade vi tänkt låta en finsnickare göra all inredning i kök, tvätt och badrum samt garderoberna i husen, men det kommer ju med en saftig prislapp. Nu blir det HTH som tillhandahålla snickerier till garderober, tvättstuga och back-kitchen i stället. Vår fantastiska möbelsnickare Jonas Davidsson kommer göra kökssnickerierna.

Isvaken blir ett tillval

Vi är väldigt förtjusta i tanken med att ha en egen isvak hemma. Dock heter ju våra projekt ”Morgondoppet” av en anledning – närheten till vatten. Om du hellre sparar en slant och går den korta turen ner till sjön för att bada kallt, så kan du skippa att installera den här delen av spaet. Den som fortfarande vill kan lägga till isvaken som ett tillval.

Detaljerna gör skillnaden

Ett par övriga detaljer ger oss ytterligare möjlighet till en, rejäl prissänkning. Vi tar bort de två takfönstren i tv-rummet högst upp i huset (det kommer fortfarande finnas ett fönster som släpper in ljus och ger en gudomlig utsikt). Vi kommer också satsa på fjärrvärme alternativt frånluftsvärmepump i stället för bergvärme i husen. Då det är långt ner till berget hade bergvärme blivit en stor kostnadsdrivande post.

Vi vill rikta ett särskilt tack till våra samarbetspartners Velfac, HTH och Ekstrands, deras stöd har varit en viktig pusselbit för att göra de här ändringarna och prissänkningarna möjliga.

Läs om arkitektens vision för projektet

Klicka här för en komplett lista med ändringar