Marie och Kalle har hittat hem på Sockergränden

Hur är det egentligen att flytta in i ett hus byggt av Morgondoppet? Vi har pratat med några Morgondoppare för att höra hur de har det idag, vad de tycker bäst om i sina nya hem och vilka råd de har till dig som funderar på att köpa ett Morgondoppethus. Du kommer få läsa deras berättelser här på webben under de kommande veckorna. Vi börjar med Marie och Kalle som bor i Sockergränden, vårt andra projekt i Landskrona.  

När vi åker ut till Marie och Kalle Willstrand lyser augustisolen vackert i området där de nu har sitt hem. Sockergränden, det nybyggda Morgondoppet-kvarteret i Landskrona, gör sig bäst på dagar som denna. Ljuset visar upp de många färgskiftningarna i den brända tegelfasaden, fångar upp mässingdetaljerna och presenterar sedumtakets grönska till bästa effekt.

Vi kliver in i gattet mellan LSS-boendet och Morgondoppets radhus. Närheten mellan de två huskropparna kan se lite oroväckande ut på bilder och kartor – man tänker att det borde kännas mörkt och trångt. Men inspirationen från medeltida gränder har burit frukt; på plats känns det som att knalla in i en mysig gränd i Gamla stan, något Marie håller med om. 

– Vi var lite oroliga för det när vi flyttade in, men nu känns det snarare som ett plus. Över lag är det något man märker med de här husen, den här känslan man har haft för detaljerna både inne och ute och hur det påverkar helhetsintrycket, berättar hon. 

Marie och Kalle bodde tidigare i ett 50-talshus i Glumslöv som de renoverade. Intresset för hus och inredning har alltid varit stort, men efter ett tag kände de att de var färdiga med det ständiga fixandet. De sålde huset och började se sig om efter något nytt.

– Jag bodde granne med Robin för länge sen, och följde honom på Instagram. Då såg jag att han delade en artikel om att det första Morgondoppet-kvarteret hade fått Landskronas arkitekturpris och i den nämnde han att det fanns planer på ett nytt projekt, säger Kalle. 

– Vi tog kontakt direkt och sa att det var vi väldigt intresserade av, fyller Marie i. 

Därefter gick det fort. Radhusen i Sockergränden slog säljrekord och gick åt snabbt, men Marie och Kalle fick chansen att köpa en av dem och sedan följa processen från start till mål när huset byggdes. Under tiden hittade de ett temporärt boende i Glumslöv, så barnen kunde gå kvar i skolan. Idag har de inga som helst tvivel om att de gjorde rätt val.

– Det var en liten risk, men vi trivs så bra. I vanliga fall är vi inte så förtjusta i nybyggt – det brukar inte kännas som att huset har någon riktig själ, och så måste man göra dyra ändringar och tillval för att få den där rätta känslan. Det har vi inte behövt här. Materialen och färgerna har ett liv och en värme som är ovanligt i nybyggda hus. Det säger alla som kommer hit på besök också, berättar Marie.

Golvet på entréplan består av putsad betong som trots sin hårda yta ger ett mjukt och värmande intryck. I taket syns tjocka bjälkar i mörkt trä som ger en omfamnande känsla. På ovanvåningen öppnar huset upp sig och dagsljus flödar in från ett stort takfönster. Det hela knyts ihop med lugna färger och naturliga material som skapar en harmonisk känsla i hela huset. Det är ett hem för människor som vill kunna komma ifrån vardagens stressmoment och njuta.

– Framför allt har livet blivit mycket enklare sen vi flyttade in här. Läget är jättebra, med nära till allt men ändå öppet och lugnt. Huset behöver vi inte fixa med, allt är precis som vi vill ha det och det finns inget vi behöver renovera eller ändra på. Det innebär att vi fått mer tid till livet och familjen, säger Kalle. 

På frågan om de har några råd till den som funderar på att köpa ett hus från Morgondoppet kommer svaret snabbt.  

– Bara köp, säger Kalle. 

– Husen är fantastiska. Sen är det så, att om man är intresserad av hus och inredning så får man definitivt ut mer av dem, för då uppskattar man alla detaljerna ännu mer. Så det är hus som passar särskilt bra för den som är intresserad av arkitektur och inredning, säger Marie.

Vill du veta mer om Morgondoppet äventyrshus i Funäsdalen? Kika på Hemnet-annonsen  och kontakta vår mäklare idag!

Till Hemnet

Läs intervjun ”En kreativ oas i Landskrona”

Läs intervjun ”Industriellt och jordnära är temat hos familjen Rosén”